Novinari New York Times-a ovako vide decu širom sveta za vreme doručka. Lokalna i neobična jela ilustruju podneblje i prilagodjena su uzrastu, ekonomskom stanju i mentalitetu. Jedinstveni dečji izrazi za vreme doručka kao i njihov neposredni ambijent, govore o atmosferi koja prati ovaj važan dečji obrok.
Contents
1. Tiago Bueno, 3 godine, São Paulo, Brazil
Kukuruzne pahuljice, blagi krem sir (requeijão), slatki beli hleb (bisnaguinha) i kolač od banana.
2. Birta Gudrun, 3 ½ godine, Reykjavik, Island
Ovsene pahuljice kuvane u vodi ili mleku, sa smedjim šećerom, javorovim sirupom, puterom, voćem i kiselim mlekom. Uz doručak ide i gutljaj ribljeg ulja.
3. Koki Hayashi, 4 godine, Tokyo,
Zelena paprika mešana i pržena sa parčićima sušene ribe, soja sosom i susamom. Preliv od sirovog jajeta sa soja sosom preko vrućeg pirinča. “Kinpira” (jelo od lotosa i korena čička sa šargarepom, dinstano u susamovom ulju). Soja sos i slatko vino od pirinča (Mirin). “Miso” supa. Zrna groždja i kriške azijske kruške. Mleko.
4. Viv Bourdrez, 5 godina, Amsterdam
Hleb sa puterom i slatkim “Sprinkles” (izlomoljeni komadići) koji mogu biti različitog ukusa (čokolada, vanila, voće…) Čaša mleka.
5. Nathanaël Picard, 6 godina, Paris
Žitarice sa hladnim mlekom. Kriška francuskog hleba sa puterom i džemom od kupine. Jedan kivi. Sveže iscedjeni sok od narandže. Kroasan.
6. Emily Kathumba, 7 godina, Chitedze, Malawi
Kukuruzna kaša sa sojinim i brašnom od kikirikija (Phala). Prženi uštipci od kukuruza, sa crnim i belim lukom , parče slatke bundeve i kuvani krompir. Zasladjeni tamno crveni sok osušenog cveta hibiskusa.
7. Oyku Ozarslan, 9 godina, Istanbul
Crne i zelene masline, Nutela namaz, seckani paradajz, tvrdo kuvano jaje, džem od jagoda, puter natopljen medom i asortiman turskih sireva.
Izvor: The New York Times Magazine