Varanje tokom dijete može biti od koristi

Share

Olakšanje za sve one koji se muče sa nekom vrstom dijete zove se “čit” obrok. Iraz dolazi od engleske reči “cheat” (čit) a odnosi se na  prevaru, podvalu, obmanu… “Cheat meal” bi mogao da se prevede kao prevarantski obrok, ili obrok-prevara, obrok za varanje, ili čak obrok  vragolan… U engleskom govornom području postoje  izrazi kao što su Reward Meals (obrok nagrada)  i Free Meals (Slobodan obrok) a  značenje im je isto: obrok koji sadrži ono što volite da jedete, a nikako se ne uklapa u dijetu koju sprovodite.

cheat meal 2Bez obzira što mnogi nutricionisti i dijetetičari ne vole reč varanje, širi pristup zdravoj ishrani prihvata dobro osmišljen “obrok za varanje”. Ovaj obrok  vam može pomoći da istrajete u držanju dijete.

Suština ovog varanja satoji se u tome da se tokom većeg dela nedelje hranite po pravilima dijete koju primenjujete, i da ostanete na liniji bez obzira što tu i tamo nagradite sebe  onim što volite da jedete.

Strategiju varanja možete uspešno da koristite bez obzira koju vrstu dijete ili zdrave ishrane primenjujete.

Strategija varanja može se primenjivati  kod različitih vrsta dijete ali je neophodna  dobra samoprocena. Prvo treba precizno odrediti ciljeve dijete, svoje svakodnevne navike ishrane, i svoje prethodne dijetetkse uspehe i padove. Tek tada možete doneti odluku  kako, ali pre svega DA LI možete da varate.

Da li “obrok-prevara” funkcioniše?

cheat-meal“Čit” obrok funkcioniše ako je planiran, kaže Džim Vajt, zvanični dijetetičar Američkog dijetetskog udruženja. On objašnjava da posle nekoliko dana unošenja manje kalorija nego što se potroše, varanje u dijeti može da bude od koristi za  vaš metabolizam,  ukoliko skladišteni glikogen bude potrošen narednog dana. Na ovaj način se smanjuje teskoba svkodnevne dijete.

Planirano uzimanje neke  vaše  omiljene ne-baš-tako-zdrave hrane (kolača, pice, piva…) dozvoljava vam da uživate u ovom varanju  umesto da imate osećaj griže savesti. Ukoliko dozvolite sebi varanje u nekom trenutku tokom nedelje, možete se osećati komotno na zabavi na poslu petkom popodne ili rodjendanskoj proslavi ili slavi kod prijatelja.

Šta radis svakodnevno je od većeg uticaja od onoga šta radiš jednom nedeljno.

Ali morate ostati umereni. “To nije dozvola za bančenje” Vajt kaže, “ne treba da postanemo pijani od hrane”.

Plan jednog “prevarantskog” obroka

 Najjednostavniji način za “varanje” jeste strategija jednog jedinog obroka. Jednom nedeljno, planirajte obrok koji volite i opustite se. Jedite razumno i uživajte u tome.

Jedan “čit” obrok je praktičan i neopterećujući za svakog ko zna šta radi i ima dovoljnu samokontrolu.

“Medjutim, ako ste tek započeli program određene dijete  i osećate se dobro” kaže Vajt, “onda vam nije ni potrebno da varate”

Primenite  ideju, “jedi šta želiš sve dok ne budeš zadovoljan”, a ne dok se ne prejedeš (dok ne popuniš “svako crevo”). Uzmite samo dva parčeta, a ne celu picu. Pronadjite balans. Ako baš volite čizburger, uzmite jedan, ali propustite pomfrit. Ili presecite  čizburger na pola i podelite ga (sa kućnim  ljubimcem ili psom lutalicom na ulici). Najvažnije je da se celokupna dijeta ne pokvari, “čit” obrok treba da olakša dijetu, ali ne da nadoknadi mukotrpno  izgubljene kalorije tokom prethodne nedelje. Deficit kalorija je osnova za gubitak težine koji se očekuje.  Uživajte u nečemu što volite, ali ne jedite SVE ono što volite u jednom danu.

Plan  90/10

Planirajte da 90 posto vremena jedete po pravilima dijete koju koristite i ne varate ni za trenutak. Ostalih 10 % je vreme za prevare.

Ovaj plan najbolje odgovara ženama i osobama sa kancelarijskim poslovima koji  troše malo kalorija i nemaju preterane zahteve tokom nedelje. Osobe sa većom telesnom težinom, osobve koje jedu na psihičkoj bazi, i osobe koje se muče sa dijetom, ovu strategiju moraju da primenjuju pažljivo. Za njih će to biti previše zahtevan plan.

Za primenu ovog  plana odredite  koliko puta je dozvoljeno jesti tokom nedelje.  Ukoliko imate tri obroka i  jednu užinu dnevno, to znači da jedete 28 puta nedeljno. Znači, možete sebi dozvoliti varanje dva puta nedeljno.

 Plan  80/20

Ovo je identična strategija prethodnoj, s tim da je ovde dozvojeno varati 20% umesto 10% vremena.

Aktivne osobe i sportisti imaju uspeha sa ovom strategijom. Plan 80/20 dozvoljava aktivnim osobama da uživaju u zabranjenoj hrani dok održavaju željenu težinu.

Ova strategija je dobra za početne faze. Kako vreme odmiče, i početni dobri  rezultati počnu da izostaju, treba preći na strategiju 90/10. Osobe sa sedećim načinom života mogu čak da počnu da dobijaju višak kalorija ako nastave sa planom 80/20.

Da bi ste primenili ovu strategiju izračunajte koliko često možete varati tokom nedleje, kao što ste računali u prethodnoj strategiji, s tim da izračunate 20% od ukupnog broja obroka nedeljno.

Pokušajte da svoj obrok-prevaru uzmete ranije u toku dana, da bi ste dobijene kalorije lakše potrošili pre odlaska na spavanje.

Plan “Dan za varanje”

Ovaj plan dozvoljava da za vreme celog “čit” dana jedete šta god želite. Jedite koliko želite, i budite siti celog dana, ali nemojte da jedete toliko da vam bude muka od previše jela. Ostalih dana u nedlji morate se striktno pridržavati dijete koju primenjujete.

Ovu strategiju Vajt ne preporučuje u običnim uslovima.  Ovaj plan se preporučuje bilderima, maratoncima i osobama koje intenzivno fizički treniraju.

Dan pre onog kada se vara, treba jesti što manje ugljenih hidrata, da bi se što više  ispraznile zalihe glikogena. Na taj način ove zalihe neće se prepuniti sledećeg dana.

Dan, posle dana za varanje, nastaviti sa malim unosom kalorija. Mogu se izostaviti obroci potpuno i tada je dovljno uzimati dovoljno vode i uzimati vitaminske suplemente.

Medjutim, ne preporučuje se varanje na početku dijete. Potrebno je dobro se upoznati sa programom dijete, shvatiti način ishrane na novi način, osetiti efekte dijete, pa tek onda dozvoliti primenu koncepta varanja. Nekada je za to potrebno i do tri meseca.

Izvor:  The Art and Science of “Cheat Meals”