Zdrav početak dana za nastavnike

Share

Da li se nastavnici zdravo hrane? Šta učitelji  jedu za doručak?

zdrava hrana
Šaka badema

Istraživači su postavili pitanje da li se predavači u školi na ispravan način pripremaju za svakodnevni rad. Da li jedu pravu hranu u pravo vreme da bi obezbedili najbolje uslove za sopstveni mozak, da bi izdržali izazovni posao suočeni sa đacima  tokom radnog dana.

Ukoliko dan počinju zdravim doručkom učitelji će imati dovoljno  energiju za nastavu za celo pre podne. U suprotnom će ostati bez energije već oko 10 sati. Istraživači su  analizirali šta učitelji jedu za doručak i u proseku to izgleda ovako: zdela pahuljica, kašičica šećera,  mleko sa malo masti, čaša soka od pomaranže, nekada i pecivo. Kada njihova energija počinje da posustaje sredinom prepodneva, učitelji uzmu čašu jogurta sa malim procentom masti… i pitaju se zašto osećaju veliku glad u vreme pred ručak. Stavimo li pod lupu ovaj doručak,  pokazaće se da je ovakav obrok pun ugljenih hidrata, sa malo hranjljivih sastojaka.

Alternativa bi mogla biti sledeće: omlet sa povrćem i šolja kafe ili čaja, što  obezbedjuje dovoljno energije za celo pre podne rada sa đacima. Dopuna bi mogla biti porcija proteina veličine dlana u vidu piletine ili ribe, zajedno sa šarenom salatom začinjenom maslinovim uljem.

Raditi u školi je energetski jako zahtevan posao, i zato je važno obezbediti dovoljno goriva kako za telo, tako i za mozak.

Izvor: Nutrition Tips for Busy Educators