“Ja imam epilepsiju”

Share

(Za devojčice i dečake)

Šta je epilepsija? Mogu li moji drugovi da je dobiju od mene? Zašto imam napade? Ima mnogo pitanja na koja bi želeo da znaš odgovore. Svrati ovde, u Dečji kutak i naučićeš mnogo o epilepsiji, šta se dešava u tvom mozgu i kako možeš da živiš sasvim normalno.

 Ovde sam početnik

aIMG_0163Kad prvi put čuješ da imaš epilepsiju, verovatno se osećaš uplašeno i uznemireno. Možda te brine uzimanje lekova, ili kako će reagovati tvoji drugovi. Ili te plaši mogućnost da ti zabrane da radiš stvari koje voliš. Verovatno ne razumeš sve što ti doktor ili roditelji kažu, ili ti je previše “bedak” da ih o tome pitaš.

Pokušaj da se obavestiš o epilepsiji što više možeš jer ćeš na taj način da stekneš veće samopouzdanje, i brže ćeš se vratiti normalnom životu. Ako kažeš svojim drugarima o epilepsiji, onda oni neće biti prestrašeni i znaće tačno šta treba da rade ako dobiješ napad.

 Šta je epilepsija?

Epilepsija je naziv koji doktori daju kada neka osoba doživi epileptični napad. U stvari, epilepsija važi samo za one koji su imali bar dva napada. Jedan napad, ma kako ličio na epilepitčni, još uvek nije epilepsija. Kod koga se dese dva napada, obično ih kasnije bude još, te je potrebno  da uzima lekove, koji će napade držati pod kontrolom.

Bez obzira što lekari ne znaju uvek za pravi razlog pojave epilepsije, sigurno se zna da se epilepsija ne može preneti na druga ili drugaricu.

Epileptički napad kreće iz mozga, i predstavlja preteranu električnu aktivnost moždanih ćelija. Nešto kao električna oluja u glavi.  I ono što je najvažnije, kao svaka oluja, uvek prodje.

Napad obično traje kratko, i zna da bude neobičan. Nisu svi napadi isti, i zato se kaže da postoje različite vrste epilepsija. Nekada se napad najavi na neki način, i pošto se obično uvek najavi na isti način, naučićeš da ga prepoznaš i pre no što napad krene. Nekada napadi počinju bez najave, i mogu te iznenaditi. Zato moraš da slušaš savete roditelja i doktora i izbegavaš sve situacije gde ovakvo iznenadjenje može da bude opasno.

Napad je uvek strašniji za posmatrače, i one koji ne znaju o čemu se radi, nego za onog ko doživljava napad. Zato drugovi, nastavnici, rodjaci i komšije koji prvi put vide napad mogu biti jako uplašeni. Ali za to ima leka, postoji čarobna rečenica koja uvek pomaže. I videćeš kako svi oko tebe odjednom postaju veseliji, nasmejani.  Znači, kad napad prodje i kad vidiš uplašena lica oko sebe, čim budeš u stanju da kažeš izgovori čarobnu rečenicu. Ona glasi: “Ovo je samo napad, uskoro ću biti sasvim dobro”.

 Prva pomoć kod epileptičnog napada (za decu)

Evo uputstva za tebe i tvoje drugove šta treba uraditi kada neko u blizini dobije epileptični napad.

  1. Ne treba se plašiti, mora se ostati hladnokrvan i sačekati nekoliko minuta da napad prodje.
  2. Ne treba obuzdavati osobu koja ima napad na bilo koji način
  3. Treba pozvati nekog odraslog i reći mu da je to napad
  4. Ukoliko nema nikog od odraslih, treba pozvati hitnu pomoć (194)
  5. Treba ukloniti oštre i opasne predmete iz blizine.
  6. Ništa se ne sme stavljati u usta, nikavi predmeti niti prsti.
  7. Ukoliko je moguće, treba meriti vreme koliko napad traje. Koliko je bilo potrebno da podrhtavanje prestane i još koliko da se osoba probudi
  8. Ukoliko je osoba koja ima napad na patosu ili zemlji, pokušati da se okrene na stranu, ako nije previše teška.
  9. Kad osoba koja je imala napad počne da se budi, mirnim glasom joj treba reći šta se desilo.
  10. Potrebno je ostati pored osobe koja je imala napad dok ne dodje neko od odraslih ili dok ne stigne hitna pomoć.

 aIMG_0164Da li sam drugačiji?

Deca sa epilepsijom nisu glupa, čudna ili opasna, niti su “smešna”. Sa epilepsijom možeš da radiš skoro sve što i tvoji vršnjaci, kao što je igranje  fudbala, košarke, vožnja bicikle. Naravno, potrebno je da se o svakoj aktinvoti ili sportu za koji si zainteresovan prvo savetuješ sa tvojim doktorom. Za neke aktivnosti ćeš dobiti specijalne zahteve koje treba poštovati.

Ako imaš epilepsiju, gledaj da to tvoji drugari znaju, da se ne plaše i da znaju šta da rade ako slučajno dobiješ napad. Što više znaju, to će se manje plašiti. Možeš im reći da pogledaju ovaj sajt, i da prouče prvu pomoć kod napada. I ne zaboravi da im pomeneš koji su sve slavni ljudi imali epilepsiju. Uputi ih na stranice o slavnim ljudima sa epilepsijm. Ukoliko i sam misliš da postaneš slavan, ne dozvoli da ti epilepsija stane na put.