Preskakanje doručka nije dobra navika

Share

Nastavnici u osnvonim i profesori u srednjim školama  primećuju da sve više dece preskače doručak.

raznovrsna hranaPreskakanje doručka nije dobra navika. Zabluda je da se izostavljanjem doručka može smanjiti telesna težina. Istraživanja pokazuju  da deca koja redovno  doručkuju  imaju manju  telsnu masu u odnosu na decu koja preskaču doručak .

Deluje neverovatno, ali ona deca koja redovno doručkuju unose više kalorija,  vlakana i holesterola,  računajući celodnevni unosu hrane,  ali zato unose manje nezdravih masti. Deca koja preskoče doručak, obično nadoknade unos drugim obrocima u toku dana, ali je tada ta hrana manje kvalitetna, tj. slabije balansirana.

Doručkovanje  takodje ima uticaja i na postignuća u školi. Mnoge studije pokazuju da deca koja doručkuju bolje funkcionišu, postižu bolje rezultate, imaju bolju koncentraciju i više energije.

nasmejani dorucakDeca koja doručkuju generalno su boljeg zdravlja, a to je povezano sa vrstom hrane koja se obično unosi jutarnjim obrokom.  Doručak obezbedjuje hranljive potrebe dece mnogo bolje nego ostali obroci tokom dana. Doručak je odlična prilika da se pojedu vlakna u obliku cerelarija i hleba od integralnog brašna. Vlakna mogu biti od pomoći kod kontrole telesne težine i povezuje se sa nižim vrednostima holesterola u krvi.

 https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/The-Case-for-Eating-Breakfast.aspx