Školski ručak u Japanu – nije reč samo o hrani

Share

Kada se govori o boljem obroku u školi, obično se misli o kvalitetu same hrane. Počnimo da razmišljamo o kvalitetnoj PAUZI ZA RUČAK. “Pauzu za ručak od 45 minuta shvatamo kao vreme koje se koristi za učenje, isto kao što se uči maternji jezik ili matematika”, kaže direktor škole Saitama koja se nalazi dvadesetak kilometara van Tokija.

 Pogledajte devetominutni  film o pauzi za ručak u ovoj osnovnoj školi u Japanu.

nije samo hrana 2
Školski ručak u japanskoj osnovnoj školi

Film počinje pregledom opreme koju svako dete nosi od kuće i služi  za uzimanje obroka. Tu su salveta, štapići za jelo, četkica za zube, šolja, maramica. U 12.25 sva deca  se nakolone i zahvale učitelju na prepodnevnom  podučavanju.  Potom se prirpeme za obrok: obuku keceljice, stave kape, nameste maske, i postave svoje tanjire i štapiće za jelo na stolove. Zajedno sa učiteljem prolaze kroz rutinsku ček listu. Kod preuzimanja jela redari ne propušta priliku da se zahvale kuvaricama na spremljenom jelu.

“Mi smo 5/2 odeljenje, hvala vam što ste načinili ovo ukusno jelo za nas”.

Ostali učenici od svoje učionice prave prostor za jelo, menjajući raspored stolova da liči na menzu. Učenici koji su tog dana dobili to zaduženje,  dele hranu ostalima. Na meniju je pržena riba sa prelivom od krušaka, supa od pet vrsta povrća i pire krompir. Redari čitaju odakle je koja namirnica za jelo došla. Krompri su sa školske farme a obradjivali su ga učenici VI razreda.

Ali, to nije sve. Posle obroka sva deca čiste zube četkicama koje su poneli od kuće. Zatim otvaraju tetrapak kutije za mleko koje su popili,  ispiraju ih i odlažu da se suše, pripemajući ih za reciklažu. I na kraju, svi zajedno čiste svoj prostor, učionice, hodnik, stepenište…

Ručak u školi nije samo uzimanje zdrave hrane, već i prilika da učenici nauče mnoge značajne životne lekcije – lepe manire, timski rad, moralne i etičke principe, i još mnogo toga…

Hvala na lepoj lekciji.