Nesejet

Share

nesejet 3U papirusu Starog Egipta “Ebers” sa početka 17-te dinastije  (1650-1570 pre Nove Ere) opisuju se simtoimi i lečenje bolesti «nesejet». Pozicija u papirusu, simptomi koji su opisani  i mere lečenja ove bolesti nedvosmisleno ukazuju na epilepsiju. (* Schneble, 2003)

Pogledajte video

U hijeroglifskom pismu Starog Egipta bilo je uobičajeno da glavna reč bude uokvirena nemim hijeroglifima, koji bliže odredjuju samu reč. Ovi dodatni znaci tumače, može se reći uramljuju reč, naglašavaju je i daju joj specifičan  karakter.

U naziv (nesejet – epilepsija) su uključena dva nema hijeroglifa:  “kobra” na početku i “čovek sa štapom” na kraju reči.

Uvodni, nemi hijeroglif «kobra» pruža karater reči koja sledi (nesejet, epilepsija) i identifikuje je kao manifestaciju bogova. Ovo znači da su Egipćani iz tog vremena smatrali  epilepsiju kao znak poslat od bogova, samim tim vrlo opasnu bolest.

Drugi nemi hijeroglif na kraju reči, «čovek sa štapom» predstavlja neprijatelja, opasnost, smrt. Na ovaj način se epilepsija opisuje kao po život opasna bolest.

nesejet

 

Zvučni  hijeroglifi:

  • Voda:                        N
  • Bala tkanine:        S
  • Dva lista trske:     J
  • Vekna hleba:        T

Bezvučni hijeroglifi:

  • Kobra:  “dolazi od bogova”
  • Čovek sa štapom: “opasnost”

Da bi se pročitalo ime NSJT, potrebno je izmedju svakog suglasnika umetnuti “e”. Tako se dobije NESEJET, staroegipatsko ime za epilepsiju.

 

nesejet

 

(*) H. Schneble, Krankheit der ungezählten Namen, Huber-Verlag Bern, 1987, p. 9-11